torsdag den 26. juli 2012

Klosterhede Porse ale - 6,0%


Eftersom min porse snaps er blevet et stort hit, fik jeg lyst til at brygge en øl med porse. Lidt i stil med Thisted bryghus Porse Bock. Men en bock er undergæret og jeg kan ikke holde 10 grader stabilt, så min skal være en overgæret amerikansk pale ale tilsat porse. Som bekendt mislykkedes første forsøg totalt. Den ville slet ikke danne co2 i flasken og jeg må hælde 20 liter ale i kloakken. - shit happens.
Andet forsøg derimod, blev efter min mening, helt igennem perfekt. Farven - superflot, og øllet er klart med en fin skumkrone (der holder). Den dufter svagt af porse og eftersmagen af porse er også tilstede. Med andre ord er det en øl der passer perfekt til det Danske frokostbord med sild. man kan så passende tage en porsesnaps som tilbehør.

Til både snaps og øl bruges et udtræk af porse:
Et syltetøjsglas på 1 liter fyldes halvt op med blade fra porsebusken. 0,7 liter vodka hældes over. Sæt låg på og lad det trække 2-3 måneder. Derefter filtreres det og du har en essens til både snaps og øl.

For at brygge 21 liter af denne øl skal der bruges:

Malt:
2,0 kg Pale ale malt 6,5 EBC
2,5 kg Pilsner malt 4 EBC
2,5 kg Münich malt 15 EBC

Humle:
100 g. Perle 6,7% (både bitter og aroma humle)

Gær:
1 pk Safale US-05

Tilsætning:
15 g Irish moss
2 dl. Udtræk af porse. (Se ovenfor hvordan dette laves)

Anmeldelse af Klosterhede porse ale.
Godt med gas ved åbning og højt lyst skum af små bobler som fortager sig til et blivende skumlag hele drikketiden.
Kraftig duft af humle og porse.
Farven er som klar mørk rav som bliver en kende grumset når man tømmer flasken helt, et kvalitets tegn i mine øjne :-)
Smagen er helt i top hvis man er til kraftigt øl, humlen træder straks i karakter bagerst i munden og efterlader en smag, lidt a la sød lakrids som sammen med kulsyren bliver siddende i halsen i et godt stykke tid. Jeg har ikke den store erfaring med porse, men den er der som i den porse snaps jeg kender, lækkert.

Alt i alt en rigtig god øl med masser af karakter, fylde og sjæl som helt sikkert er perfekt til et frokostbord eller som i det her tilfælde ...et lille mellemmåltid :-)
Den mætter helt fantastisk og smager af mere.
Kan med garanti gemmes væk til lagring i lang tid, så bliver den endnu bedre.

Asger Øxenhave
Idaslettens microbryggeri

Ingen kommentarer:

Send en kommentar